Polun etsijä

“Tässä on ollut vuoristorataa.
Miten näitä hommia aina kehittyy päällekkäin?
Tää on vaan tätä mun elämää, että yks kaks on monta asiaa päällekkäin.”

Piirroskuva sinihupparisesta hahmosta.

Polun etsijä ei ole yksin.

Yhdenvertaiset ja saavutettavat koulutuspolut ovat kaikkien oikeus!

Hankkeessa mukana olleet osallistujat ovat olleet kehittämässä materiaalejamme. Niissä näkyvät osallistujien arki ja arvokkaat kokemukset.

Tältä sivulta löydät tietoa, tsemppiä ja vinkkejä. Voit käyttää niitä apuna, kun selvität omaa tilannettasi ja etsit lisää tietoja. Toivomme sinulle rohkeutta oman polun etsimiseen!

Sivujen plus-merkeistä voit avata ja sulkea sisältölaatikoita. Voit myös kuunnella sivua esimerkiksi ilmaisella Google Reader-sovelluksella.

Elämä voi välillä ottaa sivuaskeleita.

Jumittaminen voi johtua monista tekijöistä

Meidän jokaisen elämässä voi tulla tilanteita, joissa oma elämänpolku jumittaa. Et ehkä ole vielä opiskelemassa tai opintoihin hakeminen ei tunnu vielä ajankohtaiselta asialta.

Joskus opinnot eivät ehkä etene toivomallasi tavalla. Olet ehkä joutunut jättämään opinnot kesken jaksamisen tai terveydentilan takia. Voi olla, että opintojen päättyminen ja työelämään siirtyminen jännittää tai ahdistaa sinua.

Arjessa voi olla mitä tahansa kuormitusta, joka vie meiltä liikaa energiaa. Silloin on vaikea itse päättää seuraavia askelia.

Mielen kuormittuminen on hyvin yleistä. Voi olla vaikeaa jaksaa esimerkiksi opiskella tai etsiä tietoa opiskelupaikoista ja työpaikoista. Arki voi olla myös kuormittunutta esimerkiksi heikentyneen terveyden, perhe-elämän, parisuhdehaasteiden, taloushuolien tai muiden asioiden vuoksi.

Mahdolliset opiskeluvaikeudet – esimerkiksi lukivaikeus, keskittymisen tai hahmottamisen ongelmat tai nepsypiirteet, esimerkiksi ADHD – voivat tuoda vaikeuksia pitkäjänteiseen opiskeluun. Joskus ympäristö ei jousta tarpeeksi tarpeisiisi.

Voi olla vaikeaa toimia sosiaalisesti ja päästä mukaan joukkoon. Joitakin ihmisiä sosiaalinen toiminta voi kuormittaa. Viranomaisten kanssa asiointi voi tuntua erityisen vaikealta, vaikka tarvitsisit palveluita. Tässä on sinulle tekemämme tukimateriaali: Vinkkejä viranomaisten kanssa asiointiin (Linkki avautuu uuteen välilehteen).
Kuuntele hankkeessa tehty podcast Jumittaminen ja jumittamisesta selviäminen. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Pieniä askeleita ja tsemppiterveisiä

Ajatteletko salaa, että olet jotenkin muita huonompi? Oletko ankara itseäsi kohtaan? Me Saako oppia- hankkeessa haluamme sanoa: Sinä olet juuri oikeanlainen ja sinä riität.

Jokaisella ihmisellä on omat vahvuutensa, myös sinulla. Näitä voivat olla esimerkiksi luovat, erilaiset tavat toimia tai huumori vaikeissa paikoissa. Vahvuutta voi olla herkkyys huomata asioita, joita kaikki eivät näe.  

Hankkeemme osallistujat ovat tuottaneet paljon viestejä ja ajatuksia juuri sinulle tsemppiterveisiksi! Voit tutustua materiaaliin rauhassa: Tsemppiterveisiä hankkeen osallistujilta (Sway avautuu uuteen välilehteen). Helppokäyttöisyysnäkymän saat auki, kun klikkaat ratas-kuvaketta.

Jos arjessa toiminen on hankalaa, mieti, voitko ottaa pienen askeleen ja pyytää tukea. Tiedämme, että se ei ole aina helppoa eikä yhtään ehkä jaksaisi.

On paljon tahoja, joissa kohdataan vastaavissa tilanteissa olevia ihmisiä. Niissä ratkaistaan haastavia asioita yhdessä.

Ei ole mitään tilannetta, jota tarvitsisi hävetä. Eikä tuen tarvitseminen tarkoita, että sinussa olisi vikaa tai olisit heikko.

Joskus seuraavan askelen ottaminen vaatii vain chatin tai sähköpostin avaamisen. Hyvä avauslause voisi olla vaikka: “En tiedä mitä tekisin, tarvitsen neuvoja…”

 Olemme keränneet tälle sivulle yhteystietoja, joita voit hyödyntää.

Juttelutukea ja kokemustarinoita

💜 Vertaistukea, neuvontaa ja vapaaehtoistoimintaa löytyy monenlaista!

💜 Etkö löytänyt sinulle sopivaa palvelua tai toimintaa?

  • Tietoa ja tukea erilaisiin tilanteisiin. Kokosimme sinulle materiaalin, jossa on useampia toimijoita julkisista palveluista järjestöihin. Tietoa ja tukea erilaisiin tilanteisiin (Linkki avautuu uuteen välilehteen.

💜 Tukea ja tietoa sinua kiinnostavien opintojen etsimiseen

Jos et vielä tiedä, mitä tekisit “isona”, voit saada apua ja tukea opintojen jatkamiseen eri paikoista.

  • Ammatinvalintatestejä voit tehdä missä vaiheessa elämää vain. Huom. Studentumin testi vaatii sähköpostiosoitteen antamisen, johon saat testin tulokset: Studentumin ammatinvalintatesti. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
  • Haluaisitko etsiä tietoa eri koulutuksista? Koulutusinfo-sivusto palvelee sinua. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
  • Kiinnostaako sinua erityisesti ammattikorkeakouluopiskelu? Tutustu tähän Ammattikorkeakouluun-sivustoon. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
  • Erilaisisiin toisen asteen tai korkeakoulutkintoihin hakeutumisesta saat infoa Opintopolku-sivustolta. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Lopuksi osallistujamme terveiset:

“Tärkeintä on muistaa, että sinun polkusi opiskelijana tai muuten on omanlaisesi. Yksin et jää, vaikka tiedon meri on valtava.”