Työkalut

Piirroskuva, jossa silmälasipäinen  ja hymyilevä hahmo katsoo läppäriä.

Työkaluja sinulle

Tälle sivulle olemme koonneet hankkeessamme kokeiltuja ja tuotettuja ohjauksen työkaluja ja tukimateriaaleja. Nämä aineistot on suunnattu ammattilaisille, mutta myös oman polkunsa etsijät voivat hyötyä niistä.

Oletko pohtinut, millaiset ohjauksen näkökulmat sinulla on käytössäsi?
Missä eri tilanteissa voit kokeilla ja vaihtaa niitä eri kohderyhmien kanssa tai eri tilanteissa?

Miten voit kehittää saavutettavampaa ohjausta?

Näkökulmia saavutettavampaan ohjaukseen

  • Saako oppia -hankkeen soittolista. Löydät hankkeemme soittolistasta videoita. Näkökulmia saavutettavaan ohjaukseen sisältää neljä webinaaria:
    1) Elina Tapio: Multimodaalisuus verkkoympäristöissä,
    2) Sanna Wenström: Laaja-alaiset vahvuudet saavutettavien koulutuspolkujen ja oppimisen tukena,
    3) Laura Paaso: Voimakehä osaamisidentiteetin perustana ja
    4) Susi Nousiainen ja Elina Tapio: Kunnioittava kohtaaminen verkkoympäristöissä.
    Lisäksi löydät kolme saavutettavuuteen ja sosiaaliseen kestävyyteen perehdyttävää videota. Saako oppia -hankkeen soittolista (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Videot on tekstitetty.
  • Osaamisen tunnistamisen ohjauspaja. Saako oppia -hankkeessa testattu Osaamispaja käsittelee oman osaamisen tunnistamista ja siitä keskustelua yhdessä ohjattavien tai opiskelijoiden kanssa. Teemoja voit vaihdella oman ohjattavan henkilön tai ryhmän elämäntilanteen mukaan. Osaamisen tunnistamisen ohjauspaja (Sway avautuu uuteen välilehteen.) Helppokäyttöisyysnäkymän saat auki, kun klikkaat Sway-materiaalin ratasta.
  • Voimavarapuu-harjoitus. Harjoitus auttaa kartoittamaan omia voimavaroja ja elämäntilannetta. Se lisää myös itsetuntemusta. Harjoitus on PDF-muodossa. Voit ladata sen suoraan laitteelle ja tallentaa itsellesi. Vaihtoehtoisesti harjoituksen voi tulostaa. Kysymyksiä on hyvä pohtia ohjatusti yhdessä ohjattavan ja ohjaajan kesken. Voimavarapuu-harjoite (pdf avautuu uuteen välilehteen). Mikäli pdf-dokumentin käytössä on haastetta ruudunlukuohjelmalla, voit ladata Voimavarapuun tekstivastineen (Linkki avautuu uuteen välilehteen). 

Turvallisia kohtaamisia ohjauksessa

  • Toisin – vaihtoehtoiset suoritustavat. Joskus tarvitaan toisin tekemistä ja sen toteutumisessa turvallisemman tilan tukeminen on tärkeää. Materiaali keskittyy ensin ilmapiiriin ja sitten oman näköisen tekemisen tukemiseen opinnoissa. Toisin – vaihtoehtoiset suoritustavat (Thinglink aukeaa uuteen välilehteen.) Toisin – vaihtoehtoiset suoritustavat helppokäyttöinen (Thinglink aukeaa uuteen välilehteen).
  • Saavutettava kohtaaminen digiohjauksessa. Materiaali kuvailee digiohjauksen monia muotoja ja tarjoaa muistilistan saavutettavaan kohtaamiseen digiympäristöissä. Saavutettava kohtaaminen digiohjauksessa (Sway avautuu uuteen välilehteen.) Helppokäyttöisyysnäkymän saat auki, kun klikkaat Sway-materiaalin ratasta.
  • Asiakkaan asiointitilanteiden turvalliseksi luomisen vinkit. Osa luonasi asioivista asiakkaista voi jännittää tapaamista ja saattaa unohtaa tärkeitä asioita. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joita voit ammattilaisena hyödyntää asioinnin helpottamiseksi. Asiakkaan asiointitilanteiden turvalliseksi luomisen vinkit (Linkki avautuu uuteen välilehteen). Voit ladata tiedoston itsellesi.
  • Valintakokeisiin valmistautumisen pääsykoebingo. Mikäli ohjattavaa jännittää valintakokeisiin valmistautuminen, voit hyödyntää tätä materiaalia keskustelun avaajana yhteisessä ohjaustuokiossa. Valintakokeisiin valmistautumisen pääsykoebingo (pdf avautuu uuteen välilehteen). Mikäli pdf-dokumentin käytössä on haastetta ruudunlukuohjelmalla, voit ladata Pääsykoebingon tekstivastineen.